ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Το κίνημα Χιζμέτ (που σημαίνει υπηρεσία στα τουρκικά) είναι ένα κίνημα κοινωνίας των πολιτών. Στόχος του είναι η κοινωνική υπηρεσία, η προσφορά στην ανθρωπότητα. Τα μέλη του αγωνίζονται για την προώθηση της ειρήνης, του διαλόγου και της συνύπαρξης, μέσω φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Το κίνημα βασίζεται σε ισλαμικές και οικουμενικές αξίες.
«Το έργο του κινήματος ανοίγει νέες προοπτικές για το μέλλον. Πιστεύω και ελπίζω πως η εθελοντική συνεισφορά των μελών του κινήματος θα συμβάλει με αποφασιστικό τρόπο στη δημιουργία ενός κόσμου βιώσιμου, ενός κόσμου όπου επικρατεί η ειρήνη και η γαλήνη, ενός κόσμου που αποδέχεται το Θείο σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και που δείχνει αφοσίωση στις θεμελιώδεις οικουμενικές αξίες. Ο Παντοδύναμος να δίνει δύναμη σε όσους αγωνίζονται γι’ αυτούς τους σκοπούς». Φετχουλλάχ Γκιουλέν Χότζας.

Οι συμμετέχοντες στο κίνημα Χιζμέτ εργάζονται για μια κοινωνία

  • στην οποία δεν υπάρχει κανένας χώρος για διακρίσεις,
  • όπου άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες θα μπορούν να συζητούν μεταξύ τους σε ένα πνεύμα ομόνοιας και ενσυναίσθησης
  • όπου η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πλήρως εξασφαλισμένη
  • όπου επικρατεί η αλληλεγγύη
  • όπου επιδεικνύεται μέριμνα και ευαισθησία στην αντιμετώπιση των ανθρώπινων προβλημάτω
  • όπου οι πάντες μπορούν να ζουν με ειρήνη και γαλήν
Σύντομο ιστορικό του Κινήματος Χιζμέτ

Στη δεκαετία του ’60, η τουρκική κοινωνία περνούσε μια περίοδο έντονων κοινωνικών προβλημάτων, τα σημαντικότερα των οποίων ήταν ο κοινωνικός διχασμός και η πόλωση (που πολλές φορές έπαιρνε χαρακτηριστικά ένοπλης βίας και συγκρούσεων), η ανισότητα ευκαιριών και η φτώχεια. Ένας Μουσουλμάνος στοχαστής και λόγιος, ο Φετχουλλάχ Γκιουλέν ξεκίνησε μαζί με κάποιους φίλους του μια σειρά δραστηριοτήτων για νέους, που στόχευαν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου θετικού προς τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες, την επιστήμη και τη γνώση, την κοινωνική διαφορετικότητα, τη θρησκεία. Την ίδια στιγμή, οι δραστηριότητες αυτές προετοίμαζαν τους νέους για μια καλύτερη ζωή, δίνοντάς τους πρόσβαση σε υπηρεσίες ποιοτικής εκπαίδευσης και προστατεύοντάς τους από βλαβερές συνήθειες και από πράξεις βίας. Η πρώτη ομάδα εθελοντών – μελών του κινήματος ασχολήθηκε με δραστηριότητες, όπως: μαθήματα προετοιμασίας για τις πανεπιστημιακές εξετάσεις, ίδρυση και λειτουργία φοιτητικών εστιών, παροχή εκπαιδευτικών υποτροφιών. Αυτός ήταν ο πρώτος πυρήνας του κινήματος.

Η ομάδα αυτή εξελίχθηκε με τον καιρό σε ένα κοινωνικό κίνημα, οι αξίες του οποίου είναι γερά ριζωμένες τόσο σε πανανθρώπινα ιδανικά, όσο και στο ίδιο το Ισλάμ. Τέτοιου είδους αξίες είναι η προσπάθεια επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων μέσω της παιδείας, η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών ως πράξη λατρείας, η αποδοχή κάθε ανθρώπου όπως ακριβώς είναι, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Τα μέλη του κινήματος ξεκινούν και καταλήγουν στην εκπαίδευση. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, έχουν αναπτύξει και άλλες δραστηριότητες: κύκλους μελετών, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κοινωνικής ευθύνης, ομάδες συζήτησης και πνευματικών αναζητήσεων, πλατφόρμες διαλόγου που επικεντρώνονται στο ζήτημα της ειρηνικής συνύπαρξης, της ανεκτικότητας και της εξάλειψης προκαταλήψεων μεταξύ ανθρώπων και ομάδων που έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις και ιδεολογίες λη που προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες και θρησκείες.

Από το 2000 και μετά, το κίνημα άρχισε να ασχολείται πιο ενεργά και δραστήρια με έργα φιλανθρωπικά, αλλά και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ξεκινώντας από την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στην Τουρκία, το κίνημα επέκτεινε τις σχετικές δραστηριότητές του σε όλο τον κόσμο. Όπου παρουσιάζεται η σχετική ανάγκη, τα μέλη του κινήματος τρέχουν να βοηθήσουν. Σε κάποια μέρη, τα μέλη του κινήματος παρέμειναν και μετά το πέρας των έκτακτων περιστάσεων (π.χ. των φυσικών καταστροφών, των πολέμων), βοηθώντας με επενδύσεις και δημόσια έργα (εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεξαμενές και έργα ύδρευσης, κλινικές).

Καθώς το κίνημα άρχισε να επεκτείνεται και πέραν των συνόρων της Τουρκίας, (αρχικά, μέσω της λειτουργίας εκπαιδευτικών οργανισμών, στη συνέχεια δε και με άλλα έργα), το προφίλ των εθελοντών του άρχισε και αυτό να αλλάζει, με τη συμμετοχή ατόμων διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκειών και πολιτιστικών ταυτοτήτων.

Την ίδια στιγμή, τα μέλη του κινήματος δραστηριοποιούνται σε διαδικασίες κοινωνικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής αλληλεπίδρασης. Όλη αυτή η κατάσταση είχε ως φυσικό της επακόλουθο τη διαμόρφωση τοπικών δομών και εκφράσεων του κινήματος, με διαφορετικές κάθε φορά προτεραιότητες και έμφαση σε διαφορετικούς τρόπους εργασίας. Το κίνημα αντιμετωπίζει αυτές τις διαφοροποιήσεις ως στοιχείο πλούτου, ως παράγοντα βελτίωσης και ενίσχυσης του Χιζμέτ.

Τα μέλη του κινήματος ασκούν όλες αυτές τις δραστηριότητες μέσω τυπικών δομών (ινστιτούτων, ιδρυμάτων, εταιρειών, βακουφίων). Όλοι αυτοί οι οργανισμοί διοικούνται σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους της χώρας στην οποία κάθε φορά λειτουργούν, σεβόμενοι απολύτως τους ισχύοντες κανόνες διαφάνειας, αλλά και τις ηθικές και πνευματικές αρχές του κινήματος και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, βάσει διαδικασιών διαβούλευσης, από τους τοπικούς εθελοντές του κινήματος.  

Θεμελιώδεις Αξίες Κινήματος Χιζμέτ

1. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ – ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Βασική αρχή του κινήματος Χιζμέτ είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει αξία ως άνθρωπος. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ανώτερος του άλλου. Τα μέλη του κινήματος θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός προς όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, όπως ακριβώς περιγράφονται λεπτομερώς στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το κίνημα πιστεύει επίσης ότι πραγματική ισότητα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αληθινή κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα ευκαιριών μεταξύ όλων των μελών του κοινωνικού συνόλου.

2. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

Για τα μέλη του κινήματος Χιζμέτ κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Βασική αρχή του κινήματος είναι ο απόλυτος σεβασμός στους νόμους και τις διατάξεις των χωρών όπου ζουν και δραστηριοποιούνται. Τα νομικά πρόσωπα που ιδρύουν τα μέλη του κινήματος διοικούνται με πλήρη διαφάνεια, σύμφωνα με τους αντίστοιχους εθνικούς κανόνες.

3. ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟ

Το κίνημα Χιζμέτ είναι ένα ειρηνικό κίνημα. Αρνείται κατηγορηματικά τη χρήση της βίας ως μέσου για την επίτευξη οποιουδήποτε σκοπού.

4. Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το κίνημα υποστηρίζει έμπρακτα την όλο και ευρύτερη δημόσια παρουσία των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις και τα πεδία της κοινωνικής ζωής και την παροχή στις γυναίκες ίσως ευκαιριών με τους άντρες.

5. ΗΘΙΚΗ ΣΤΑΣΗ  

Τα μέλη του κινήματος θεωρούν πολύ σημαντική τη συνεχή τήρηση των ηθικών κανόνων του κινήματος στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν σε αξίες όπως η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία και o αυτοσεβασμός. Πιστεύουν πως μόνο με νόμιμα μέσα μπορεί κανείς να πετύχει στόχους σωστούς και δίκαιους.

6. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟ, ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι συμμετέχοντες στην υπηρεσία αποδέχονται πλήρως το διαφορετικό. Το θεωρούν μάλιστα στοιχείο κοινωνικού πλούτου (με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι δεν στρέφεται εναντίον θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων). Σέβονται τις άλλες θρησκείες, τις διαφορετικές ιδέες και πολιτισμούς. Πιστεύουν ότι τέτοιου είδους διαφορές δεν πρέπει να οδηγούν σε συγκρούσες.

07. ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Η συμμετοχή στο κίνημα είναι καθαρά εθελοντική. Το ίδιο ελεύθερη είναι και η απόφαση αποχώρησης από το κίνημα. Τα μέλη του κινήματος Χιζμέτ συμμετέχουν είτε με εθελοντική εργασία, είτε με οικονομικές προσφορές και δωρεές στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους και σε έργα που σχετίζονται πάντοτε με τις βασικές αξίες του κινήματος, προς όφελος πάντοτε του κοινωνικού συνόλου.

08. ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Τα μέλη του κινήματος συμμετέχουν συνεχώς σε διαδικασίες διαβούλευσης με άλλα μέλη του κινήματος, όπου γίνεται αντιπαραβολή και κριτική εξέταση διαφορετικών απόψεων και σκέψεων κοινού ενδιαφέροντος, με γνώμονα την κοινή λογική.

09. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Το κίνημα Χιζμέτ είναι ένα μη κυβερνητικό κίνημα που λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα από το κράτος και από οποιαδήποτε κρατική αρχή και εξουσία. Δεν αποτελεί παράρτημα του κράτους, ούτε συνδέεται με οποιονδήποτε πολιτικό σχηματισμό. Το κίνημα θεωρεί πολύ σημαντική την ενεργό, ακηδεμόνευτη και πλήρως ελεύθερη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες. Τα μέλη του Χιζμέτ αρνούνται πλήρως την εργαλειοποίηση και πολιτικοποίηση της θρησκείας.

10. ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Τα μέλη του κινήματος αντιμετωπίζουν την ενεργό συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις ως σημαντική πολιτική δράση και εκλαμβάνουν ως ευθύνη τους την προσπάθεια λύσης των κοινωνικών προβλημάτων. Αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως μέλη της ενιαίας οικογένειας της ανθρωπότητας. Ένας είναι ο στόχος τους και μια είναι συνεχώς η αγωνία τους: να μπορούν συνεχώς να υπηρετούν τον συνάνθρωπό τους.

11. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για το κίνημα Χιζμέτ. Τα μέλη του κινήματος θεωρούν χρέος τους προς τις μελλοντικές γενιές να διασφαλίσουν τον πλανήτη μας με όλα του τα οικοσυστήματα.

12. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ (ΣΩΜΑ – ΝΟΥΣ - ΚΑΡΔΙΑ)

Ο άνθρωπος είναι ένα ον με τρεις διαστάσεις: φυσική, υλική και πνευματική. Τα μέλη του Χιζμέτ θεωρούν ότι είναι σημαντική η κάλυψη όλων των αναγκών του ανθρώπου. Στόχος του κινήματος είναι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ύπαρξης με πνευματικές και επιστημονικές μεθόδους και μέσω της πνευματικής αυτοπειθαρχίας.


ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

01. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα μέλη του κινήματος αναλαμβάνουν δράσεις και οργανώνουν πολύπλευρες δραστηριότητες: εκπαιδευτικά προγράμματα, σχολεία ενισχυτικής διδασκαλίας, σεμινάρια, φροντιστήρια, εστίες και οικοτροφεία, κέντρα μελέτης, πανεπιστήμια, ιδιωτικά σχολεία, τα οποία δίνουν έμφαση σε αξίες σαν την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα ευκαιριών, την κοινωνική ειρήνη, την ατομική και κοινωνική ανάπτυξη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του κινήματος εστιάζουν σε κάθε είδους δεξιότητα και γνώση: γλώσσα, αθλητισμός, τέχνες, ανθρωπιστικές επιστήμες, θετικές και κοινωνικές επιστήμες (στο πλαίσιο βεβαίως πάντοτε των προδιαγραφών, της διδακτέας ύλης και του εκπαιδευτικού προγράμματος της χώρας στην οποία λειτουργούν). Έμφαση δίνεται επίσης στην ενεργό κοινωνική συμμετοχή των μαθητών/ φοιτητών.

02. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τα μέλη του Χιζμέτ οργανώνουν και καθοδηγούν συμβουλευτικά προγράμματα, θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, ημερίδες, σεμινάρια, συζητήσεις, συνέδρια, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών εκπαίδευσης που κατευθύνονται στην καθολική πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου.

03. ΔΙΑΛΟΓΟΣ - ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα μέλη του κινήματος επικεντρώνονται σε δραστηριότητες βελτίωσης του επιπέδου επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών της κοινωνίας μας, ανάπτυξης διαλόγου μεταξύ ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις, διαμόρφωσης ενός πλαισίου αλληλοκατανόησης μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και κοσμοαντιλήψεων και καλλιέργειας ατομικής και κοινωνικής ενσυναίσθησης.

04. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Τα μέλη του κινήματος αντιμετωπίζουν την από μέρους τους παροχή υπηρεσιών στην ανθρωπότητα ως κοινωνική ευθύνη τους, αλλά και ως βήματα στην πορεία πνευματικής τους ανάπτυξης. Το κίνημα αναπτύσσει προγράμματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς διαχωρισμούς φυλής, θρησκείας ή ταυτότητας, σε όσους το έχουν ανάγκη, ειδικά μάλιστα σε περιπτώσεις πολέμων και φυσικών καταστροφών. Εθελοντές – μέλη του κινήματος, επιστήμονες υγειονομικοί και οι εξειδικευμένες ομάδες τους παρέχουν άμεσα βοήθεια όπου παρουσιάζεται η σχετική ανάγκη. Το κίνημα σχεδιάζει και εκτελεί αναπτυξιακά έργα σε υποβαθμισμένες περιοχές.

05. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

Ο πολιτισμός αποτελεί μια παγκόσμια γλώσσα που συμβάλλει στην επικοινωνία, ειρήνη, αλληλοκατανόηση και αρμονία στο εσωτερικό της ανθρώπινης κοινωνίας. Ακριβώς έτσι αντιμετωπίζεται από το κίνημα Χιζμέτ και τα μέλη του που επενδύουν διαρκώς στην ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Συνάμα, τα μέλη του κινήματος βλέπουν τέτοιου είδους δραστηριότητες ως πεδία ατομικής έκφρασης και εξέλιξης καλλιτεχνικών χαρισμάτων και ικανοτήτων. Γι αυτό τον λόγο, τα μέλη του Χιζμέτ υποστηρίζουν και οργανώνουν πολύ συχνά παρόμοιες δραστηριότητες (όπως, για παράδειγμα, φεστιβάλ πολιτισμού, γιορτές εκπαίδευσης και τέχνης κλπ).

06. ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Τα μέλη του κινήματος προβάλλουν, μέσω ΜΜΕ, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών κλπ, τις οικουμενικές αξίες στις οποίες πιστεύουν και από τις οποίες δεσμεύονται: έμφαση στην παιδεία, ανάγκη προστασίας περιβάλλοντος, σύνδεση νόησης και συναισθήματος, κοινωνική ειρήνη.

Κίνημα Χιζμέτ

Κίνημα Χιζμέτ

Βρείτε μας στο Facebook